Prof. Simoniću prestižna nagrada

ponedjeljak, 2. listopada 2017.


Prof. dr. sc. Ante Simonić, professor emeritus Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, raniji zamjenik premijera Republike Hrvatske, raniji veleposlanik RH u Narodnoj Republici Kini i predsjednik Društva hrvatsko-kineskog prijateljstva prvi je Hrvat dobitnik prestižne Nagrade prijateljstva kineske Vlade.

U sklopu obilježavanja 68. Dana neovisnosti Narodne Republike Kine, kineski je premijer održao ceremoniju predstavljanja Nagrade prijateljstva kineske Vlade za 2017. godinu. Predstavljanje je održano u Narodnoj dvorani, nakon čega je uslijedio Nacionalni banket s nazočnošću kineskog predsjednika Xi Jinpinga, premijera Li Keqianga, zamjenika premijera Maa Kaia i ostalih visokih kineskih vladinih dužnosnika.

Profesor dr. Ante Simonić prvi je Hrvat koji osvaja ovu najprestižniju nagradu koju kineska Vlada dodjeljuje strancima te ova dodjela predstavlja značajan trenutak u povijesti odnosa Hrvatske i Kine i osnažuje prijateljstvo među dvama narodima.

Profesor Simonić velik je doprinos dao kineskom narodu na području obrazovanja, medicine , kulture, sporta i humanitarnih aktivnosti te i dalje nastavlja povezivati Kinu s Hrvatskom, a potom i s Europom. Ovo je nagrada prof. Simoniću, ali i svim Hrvatima koji su ga godinama podržavali u njegovim nastojanjima.

Sveučilište u Rijeci povodom ovog značajnog priznanja upućuje iskrene čestitke prof. emerit. dr. sc. Anti Simoniću.